Algemeen

De oprichting en ontwikkeling van Qui Vive

 

In 1997 aan de koffietafel van de medewerkerskamer van het Stanislascollege in Delft kwam bij twee leraren, Ad van Unen (muziek) en Annemarie de Groot (Frans) een wild idee op: we gaan in de zomervakantie met een groep mensen naar een Franse camping om daar muziek te maken. De koe werd bij de horens gevat en in 1998 ging het muziekproject Qui Vive van start.
De deelnemers kwamen vooral uit Delft. Veelal waren het (oud-)leerlingen en docenten van het Stanislascollege. De twee concerten dat jaar, in Saint Avertin en in Tours, trokken nog maar een handjevol toeschouwers, maar na afloop van de week was ieder enthousiast. Men besloot dan ook door te gaan en een bestuur op te richten om het volgende jaar professioneler ten tonele te verschijnen. 

 

Zowel in organisatorisch als in muzikaal opzicht is Qui Vive sindsdien gegroeid. Bij de concerten in Frankrijk is te merken dat de uitvoeringen van Qui Vive zeer gewaardeerd worden. Dat heeft vooral te maken met de muzikale keuzes die artistiek leider Ad van Unen maakt. Elk jaar biedt het programma verrassingen en uitdagingen en meerdere keren werden premières van stukken verzorgd, zowel voor Frankrijk als voor Nederland. Qui Vive bood daarbij een podium aan vele jonge aankomende professionele musici.


In de loop van meer dan 20 jaar heeft Qui Vive op bijzondere locaties mogen concerteren. Zo werden er concerten gegeven in het prachtige kasteel van Amboise, de kathedralen van Dijon en Langres, de abdij van Fontevraud en de Notre-Dame la Grande in Poitiers. Daarnaast trad Qui Vive op in vele prachtige kleinere Franse kerkjes, onder meer in Veigné, St. Père-sous-Vézelay, Montreuil-Bellay, Saumur, Blécourt, Chauvigny, Vendôme en Chinon. In de herfst van 2010 reisde het gezelschap af naar China, waar tijdens een bijzondere tournee concerten gegeven werden in de omgeving van Shanghai. Een historisch overzicht van locaties en programma’s per jaar vindt u hier.

 

In 2005 ontstond de traditie van ‘Talent in de tent’. Op woensdagavond verzorgen verschillende leden van het gezelschap een gevarieerde voorstelling op de camping, met cabaret, strijkmuziek, Ierse folk, ballads, dans en wat al niet meer.