Artistieke leiding

Vanaf de oprichting in 1998 is Ad van Unen dirigent en artistiek leider van Qui Vive. 

Sinds 2013 worden gedeelten van de concerten gedirigeerd door andere dirigenten.

 

 Ad van Unen begon zijn muzikale loopbaan op zevenjarige leeftijd als jongenssopraan bij het befaamde Sacramentskoor in Breda. Hij studeerde aan de Pedagogische Akademie te Breda, aan het Brabants Conservatorium in Tilburg (Schoolmuziek B) en behaalde het staatsexamen Orgel.

 

Hij was bijna veertig jaar docent muziek aan het Stanislascollege in Delft, waar hij ook dertig jaar het schoolkoor en -orkest dirigeerde. Al ruim twintig jaar is Ad dirigent van Gemengd Koor Cantabile Breda, laureaat van het Nederlands Koren Festival 2010. Hij leidde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Daan Manneke en Mikis Theodorakis.

 

Ad van Unen is (mede)oprichter en artistiek leider van Qui Vive en van de stichting Personare. Met deze gezelschappen werden concertreizen ondernomen naar België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China.

 

Begin 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

De laatste jaren is Ad actief in studium55, de door hem opgerichte werkplaats voor muziek en educatie aan de Mastdreef op Effen (bij Breda).

 

Typeringen van Ad:

 

“ingetogen, bescheiden, maar resoluut en iemand die zijn gedrevenheid weet te beperken tot zijn eigen vierkante meter en daarmee iedere uitvoerende tot zijn/haar recht wil laten komen” (een luisteraar).

 

“Ad is een bijzonder bevlogen dirigent die ik al heel wat jaren ken. Zijn enthousiasme, kundigheid, vriendelijkheid en integriteit naar de muziek toe maken dat ik al twintig jaar met heel veel plezier musiceer met hem. Ik hoop dat daar nog heel veel jaren bij komen.“ (een zangsolist)